Wist u dit al over onze Belgische kasseien?

Van de Romeinse heirwegen tot nu

Kasseien zijn zo oud als de straat. En dat is geen negatief oordeel, integendeel! We hebben het dan over de duurzaamheid en de kwaliteit van dit type van straatverharding.

De geschiedenis leert namelijk dat de Romeinen lang voor onze jaartelling begonnen met de aanleg van verharde wegen, de zogenaamde heirwegen. Ze reisden naar alle uithoeken van hun imperium om de veroverde gebieden te controleren en om handel te drijven. De heirwegen bestonden uit diverse steenlagen die met zand aangestampt waren zodat ruiters en karren vlot vooruit geraakten. In heel Europa zijn vandaag nog steeds heirwegen te vinden die teruggaan naar het toenmalige Romeinse Rijk.

Mettertijd wonnen de waterwegen in Europa steeds meer aan belang om goederen tussen de belangrijke handelscentra te transporteren. Het wegennet bleef lange tijd beperkt tot zandwegen tot de industriële revolutie in de 19de eeuw verandering bracht. 

Belgische kasseien… wereldberoemd!

Meer handel en nijverheid deed ook de nood aan goede verbindingswegen groeien. En toen zette ons land zich wereldwijd op de kaart. Want in Wallonië en meer bepaald in de streek rond Waterloo ontstonden er begin 1800 tal van ambachtelijke bedrijven die gespecialiseerd waren in het leggen van kasseien. Onze kasseileggers hadden zo’n goede naam dat ze overal in Europa en tot in Amerika aan de slag gingen om straten en pleinen aan te leggen. De Belgische kasseien waren gegeerd omdat ze onverslijtbaar en dus herbruikbaar waren. Was er een weg na verloop van jaren aan herstelling toe, dan werden de kasseien eenvoudigweg uitgebroken en op een nieuwe zandlaag gelegd.

Niettemin moesten kasseien langzaam maar zeker wijken voor asfalt. Die techniek van straatverharding is minder arbeidsintensief en verloopt dus sneller. Het nadeel is wel dat asfalt meer afziet van de weersomstandigheden zoals warme zomertemperaturen en vorst en van zwaar verkeer. 

Kasseileggers voor aanleg en herstelling van kasseiwegen

Gelukkig hebben kasseien niet helemaal afgedaan. Steden en gemeenten doen hun best om oude kasseiwegen te onderhouden en om zo de oude stadskern of het dorpsgezicht van weleer te bewaren. Ook in de wielerwereld hebben onze Belgische kasseien een stevige reputatie. Wereldwijd zijn de wielerklassiekers in onze regio en in Noord-Frankrijk bekend als echte kuitenbijters.

Ten slotte wordt er nog steeds in heel wat bouwprojecten geopteerd voor kasseien bij de aanleg van opritten, parkings en terrassen. Omwille van hun duurzaamheid en authentieke uitstraling. Bij De Coninck Natuursteen in Dendermonde stellen wij u een heel uitgebreid gamma van nieuwe en gerecupereerde kasseien voor: basalt, zandsteen, porfier en graniet in verschillende uitvoeringen en kleuren. Bovendien treft u met ons familiebedrijf een team van uiterst ervaren kasseileggers.

Breng gerust een bezoek aan ons toonpark! Dan vertellen we u alles over onze passie. Want de ene kassei is de andere niet!

Logo

Bij De Coninck begeleiden we u bij elke stap - van de selectie van uw natuursteen tot de uiteindelijke plaatsing.

Locatie: Bekijk de kaart
Tel: +32 (0)52 22 49 47
E-mail: [email protected]
BTW:BE 0428.267.074

Contacteer ons

Heeft u vragen, wenst u meer informatie, of bent u klaar om uw natuursteenproject te starten? Wij staan klaar om u te helpen. Vul het formulier in of gebruik de contactgegevens om met ons in contact te komen.

[email protected] [email protected]
Vosmeer 14 9200 Dendermonde

Openingsuren

Ma
07:30 - 12:00 / 13:00 - 18:00

Di
07:30 - 12:00 / 13:00 - 18:00
Wo
07:30 - 12:00 / 13:00 - 18:00
Do
07:30 - 12:00 / 13:00 - 18:00
Vr
07:30 - 12:00 / 13:00 - 18:00
Za
Enkel op afspraak (10-13u)
Zondag
Gesloten